Koncz Dezső tanulmányi verseny

A verseny célja: Az elsajátított szociális készségek alkalmazása új, versenyszerű szituációkban. A verseny résztvevői: Az országos tanulmányi versenyen részt vehetnek az értelmileg akadályozott tanulók nevelését-oktatását ellátó általános iskolák 5-8. évfolyamos tanulói. A tanulók 5 fős csapatokban versenyeznek.

A verseny témakörei:

Mottó: „Szállj messze felleg, éj, homály,
Tűnj el bánat, rút viszály!
Ti bízó szívű emberek,
Ma ünnepelni jöjjetek!”
(Orlande de Lassus)

 

1. Általános ismeretek:
Ünnepre hangolva Mottó:
„Az ünnep a szív legfőbb gazdagsága.” (Csorba Győző)

Keresztrejtvény megfejtése (ünnepek) Szókártyák és piktogramok, képek egyeztetése: évszak piktogramok és szókártyák, hónapok nevei és a hozzá kapcsolódó ünnepek, ünnepek képeinek csoportosítása (családi – és egyházi, nemzeti ünnepek). Zenefelismerés, megfelelő ünnephez rendelése feladatlapon (3 dal). A megadott dalok közül egy eléneklése.

2. Vendégváró konyha:
Muffin készítése Mottó: „ Finom liszt és pár tojás, Muffin lesz itt nem vitás, Elő gyorsan a bögrét, Izzítsuk a kemencét.”
4 Bögrés muffin és gyümölcsturmix készítése

3. Kézműves tevékenység:
Születésnapi ültető kártya készítése: Mottó: „ Tudod, mi a virág? A földnek jósága: Tudod mi a jóság? A lélek virága.” (Petőfi Sándor)
Elméleti kérdések a születésnapról. Születésnapi ültető kártya készítése: Tea filter tasakból 6 db virágszirom hajtogatása. Origami lapra rajzolt vonal mentén való vágás. A méretre vágott kétoldalas színes karton lap bekeretezése a kivágott origami papír csíkokkal. A virágszirmok felragasztása a karton lapra. Flitter felragasztása a teavirág közepére. Név ráírása.

4. Életvitel: Ünneplőbe öltözünk
Mottó: „Ünnep, oly szép a gyertya, ha ég,
A szeretet asztalánál ott ülünk mindannyian.
Hó és hideg, de a szándék meleg,
A kevés is több lesz, ha a szíved adod bele.” (Edda)

Ünnepi ruha kiválasztása. Vasalás /terítő/. Gombvarrás – az ingről a hiányzó gomb felvarrása. Cipőtakarítás. Higiéniai eszközök kiválogatása. 5. Ép testben ép lélek Mottó: „Cítius, altius, fortius” (Pierre de Coubertan) Játékos sportfeladatok. Egyensúlyozó járás a padon. Célba dobás. Pókjárás szlalomban. Alagúton áthaladás gördeszkával. Ugróiskola. Kúszás a pad alatt. Húzódzkodás a ferde padon, fel- és leugrások a zsámolyról. + feladat: Tekézés

A verseny díjazása: Valamennyi résztvevő emléklapot kap. Az I-III. helyezett csapat tárgyjutalomban és oklevélben részesül.