Háromdimenziós néptánc és népzenei archívum

Az archívum célkitűzése, hogy összegyűjtse a Kárpát-medencében fellelhető néprajzi értékeket, különös tekintettel a néptánc és a népzene területéről. A gyűjteménybe adatközlő táncosok és zenészek, továbbá mai művészek, néptánc és népzenei együttesek és csoportok felvételeit szeretnénk felvonultatni, akik méltó módon mutatják be a Kárpát-medencében élő népek táncos, zenei és egyéb népművészeti értékeit. Az archívum különlegessége, hogy a modern kor egyik innovatív eszközével, egy valódi háromdimenziós felvevő, lejátszó és mérő rendszer segítségével elkészített sztereó felvételeket gyűjtünk össze, mely segítségével háromdimenziós képek formájában szeretnénk a felvételeket az érdeklődők számára bemutatni. A sztereófelvételek segítségével a néző egy sokkal teljesebb képet kap, hiszen a látvány valódi térbeli képeken jelenik meg a képernyőn. Így a mozdulatokat a maguk teljességében, valódi térbeliségében lehet megjeleníteni. A térbeli megjelenítés eredményeképpen a saját kutatásaink során megfigyeltük, hogy intenzívebb a figyelem, vagyis könnyebb a technikai részleteket felismerése, illetve a mozgástanuláshoz is hozzájárul a teljesebb kép, legyen szó zenéről vagy táncról.

A gyűjteményben található felvételek mindenki számára szabadon elérhetőek, letölthetők és a csatolt lejátszó program segítségével a több nézetből készített felvételek megtekinthetőek. Alább olvasható a felvételek kezeléséről és a lejátszó program működéséről egy egyszerű felhasználói útmutató. A felvételek feltöltése folyamatos. A könnyebb kezelhetőség érdekében megtalálhatóak a felvételek piros-kék szemüveges változatban is a felületen, illetve a felvételek fönt-lent formátumú sztereó változatát letöltve, a segédprogram használatával több nézetben is megtekinthetőek a videók. Az elérhető felvételek és a több nézet lejátszását is támogató segédprogram a Tempus Közalapítvány KA2 Stratégiai együttműködések pályázatának keretében készült el.

Szerződésszám: 16/1/KA201/022988

Projekt címe: Háromdimenziós rendszer gyógypedagógiai használatának kidolgozása a fogyatékossággal élő gyermekek társadalmi beilleszkedésének elősegítéséért


Belépés:
felhasználói név: vendeg
jelszó: vendeg

Ezen a felületen az archivum sztereo formátumban szerepel és az egyes kamerapárok azonnal lejátszhatók vagy letölthetők.


A program

Program letöltése

Telepítési útmutató:

A programcsomag letöltése után a c:\ könyvtárba, azaz a gyökérbe kell kicsomagolni. A megjelenítők beállításához több monitor esetén a 3D megjelenítő az elsődleges monitor bal felső sarkához kell illeszkedjen.

Kezelési útmutató:
Töltse le a fönt-lent formában közreadott sztereófelvételeket egy mappába. A programot egérrel és részben billentyűzetről is lehet vezérelni. A felületen található a bal felső sarokban egy grafikus kezelő eszköztár (lejátszás, hátrafelé 1s, előre 1s, lassabban, gyorsabban, megállítás, állókép készítés). A Load gomb a felvételek betöltésére szolgál. Az Exit gomb a kilépésre használható. Egy Settings_save gomb, mely a beállító felület előhívására és elmentésére szolgál (elrejtéskor menti): - átnevezhető a négy kameranézet a listában - állítható a program felbontása - kikapcsolható a horizontális nyújtás - kikapcsolható a lejátszás közbeni több nézet - A felvételek váltása közben kérhető folyamatos lejátszás - megnézhető a betöltött felvételek fájl listája - kérhető a gyorsbillentyűkről emlékeztető segítség - A programfelület áttetszővé tehető A kameranézetek között betöltés után a szemléltető ábrán található számgombokkal lehet váltani, valamint a billentyűzet számgombjaival és a tabulatorral lehet végig lépkedni a nézeteken. Az ábra alatt látható a pillanatnyi időpont, egy tekerősáv és a teljes hossz ideje.